Item: Zien: verschil tussen versies

Uit interRAI-PEDIA, E-Learning voor RAIview
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Itemnav| |vorige-item=Item: Horen |titel-item=Item: Zien |volgende-item=Sectie: Communicatie |Sectienaam=Sectie: Communicatie |Sectienaam2=Communicatie }} __NOT...')
(geen verschil)

Versie van 3 jul 2014 om 17:27

TriangleArrow-Left.pngItem: Horen Item: Zien Sectie: CommunicatieTriangleArrow-Right.png

Terug naar sectie Communicatie
Terug naar overzichtspagina Secties en Vragen


Bedoeling

Het evalueren van het gezichtsvermogen van de cliënt en de beperkingen daarin, bij adequate verlichting en gebruikmakend van eender welk gebruikelijk visueel hulpmiddel (bijv., bril, vergrootglas) gedurende de laatste drie dagen.


Definitie

Adequate verlichting — Hetgeen voldoende of comfortabel is voor een persoon met normaal gezichtsvermogen.


Proces

Vraag de cliënt (of familielid) en directe zorgverleners, zo mogelijk uit alle diensten, of de cliënt krantenletters, menukaarten, wenskaarten, enz. kan lezen.

Ga de nauwkeurigheid van uw bevindingen na door de cliënt te vragen naar gewone letters in een boek of krant te kijken met wat voor visueel hulpmiddel dan ook dat door de cliënt voor dichtbij zien normaal wordt gebruikt (bijv., bril, vergrootglas). Vraag dan de cliënt hardop te lezen, beginnend met de krantenkoppen en eindigend met de kleinste lettertjes.

Wees erop bedacht dat sommige cliënten analfabeet zijn of niet in staat zijn Nederlands te lezen. Vraag in dat geval de cliënt om hardop afzonderlijke letters van verschillende grootte, of getallen op de kalender, of paginanummers te lezen, of onderdelen van plaatjes te benoemen.

Als de cliënt niet kan communiceren of uw aanwijzingen kan opvolgen voor het nagaan van zijn gezichtsvermogen, observeer dan de oogbewegingen om te zien of de ogen beweging en voorwerpen lijken te volgen. Dit zijn weliswaar grove metingen van de gezichtsscherpte, maar kunnen u helpen bij het beoordelen of de cliënt enig gezichtsvermogen heeft.


Codering

Vul het nummer in dat met het meest juiste antwoord overeenkomt.

  1. Naar behoren
    Ziet details, ook normale letters in kranten/boeken.
  2. Enigszins moeite
    Ziet grote drukletters, maar niet het normale formaat letters in kranten en boeken.
  3. Matige moeite
    Kan beperkt zien; is niet in staat krantenkoppen te zien, maar kan nog wel voorwerpen herkennen.
  4. Ernstige moeite
    Het is twijfelachtig of voorwerpen worden herkend, maar de ogen lijken voorwerpen te volgen (vooral mensen die voorbij lopen); ziet alleen licht, kleuren of vormen. Let op: Veel ernstig cognitief gestoorde cliënten kunnen niet deelnemen aan onderzoek van hun gezichtsvermogen omdat ze geen aanwijzingen kunnen opvolgen of niet kunnen vertellen wat ze zien. Velen van hen lijken echter bewegende voorwerpen in hun omgeving met hun ogen op te sporen of te volgen. Gebruik voor cliënten die dit lijken te doen de code “3”, Ernstig moeite. Met de huidige beperkte technologie is dit de beste beoordeling die u voor ernstig cognitief gestoorde cliënten kunt uitvoeren.
  5. Kan niet horen


Voorbeeld


Toen u mevrouw C. naar haar moeite met zien vroeg, zei ze dat ze altijd haar bril droeg en dan geen problemen had met lezen. Ze zat in een stoel de krant te lezen.

Codeer “ 0”. Redenering: omdat mevrouw C. altijd een bril draagt, is de beoordeling dat ze zonder problemen kan zien wanneer ze wordt gevraagd een regel uit de krant te lezen. Dat betekent dat de glazen die ze heeft haar in staat stellen zonder moeite te zien.