Geriatrisch Zorgmodel: verschil tussen versies

Uit interRAI-PEDIA, E-Learning voor RAIview
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Admin heeft pagina Geriatrisch zorgmodel hernoemd naar Geriatrisch Zorgmodel over een doorverwijzing)
k (Variant: het geriatrisch zorgmodel)
 
Regel 20: Regel 20:
  
  
==Variant: het geriatrisch zorgmodel==
+
==Variant: het Geriatrisch Zorgmodel==
  
Het geriatrisch zorgmodel is een variant op het Chronisch Zorgmodel van Wagner en Bodenheimer en is internationaal beproefd. Modelmatig ziet het er als volgt uit:
+
Het Geriatrisch Zorgmodel is een variant op het Chronisch Zorgmodel van Wagner en Bodenheimer en is internationaal beproefd. Modelmatig ziet het er als volgt uit:
  
 
[[Bestand:geriatrisch zorgmodel.png|500px|link=Geriatrisch zorgmodel]]
 
[[Bestand:geriatrisch zorgmodel.png|500px|link=Geriatrisch zorgmodel]]

Huidige versie van 19 jan 2015 om 18:28

TriangleArrow-Left.pngHoofdpagina Stap 1: Geriatrisch zorgmodel Stap 2: Effect van multidisciplinaire zorg op de kwaliteit van zorgTriangleArrow-Right.png


Voor kwalitatief goede zorg voor kwetsbare ouderen wordt een proactieve werkwijze noodzakelijk geacht. Deze werkwijze bestaat uit het zorgvuldig in kaart brengen van de werkelijke behoeften van de oudere op het gebied van zorg, welzijn en wonen wat vastgelegd wordt in een individueel zorgplan.

Chronisch Zorgmodel

Het Chronische Zorgmodel - van Wagner en Bodenheimer - is een model voor geïntegreerde zorg. Diverse prikkels vanuit het zorgsysteem en de maatschappij, als ook interactie tussen patiënt en zorgverleners, moeten resulteren in verbeterde uitkomsten. De volgende afbeelding toont de interrelaties tussen deze factoren.

ChronischZorgmodel.png


Variant: het Geriatrisch Zorgmodel

Het Geriatrisch Zorgmodel is een variant op het Chronisch Zorgmodel van Wagner en Bodenheimer en is internationaal beproefd. Modelmatig ziet het er als volgt uit:

Geriatrisch zorgmodel.png

Deze werkwijze heeft nationaal en internationaal verbeterde uitkomsten laten zien. Dit model bestaat uit het samen met de oudere de handicaps en mogelijkheden met betrekking tot zelfredzaamheid gesystematiseerd en methodisch in kaart brengen. Aan de hand daarvan samen een zorgplan opstellen. De acties van dit plan uitzetten en monitoren en zeer complexe situaties in een multidisciplinair overleg bespreken.

Om die handicaps en mogelijkheden van de oudere goed in kaart te brengen heb je als praktijkondersteuner ouderenzorg een betrouwbaar, volledig en gebruiksvriendelijk instrument nodig. Er zijn voor dat doel verschillende instrumenten beschikbaar zoals bijvoorbeeld TRAZAG en Easy care, maar geen een van deze instrumenten hebben de unieke eigenschappen en mogelijkheden van RAIview.