Item: Ernstigste huidige doorligwond

Uit interRAI-PEDIA, E-Learning voor RAIview
Ga naar: navigatie, zoeken

TriangleArrow-Left.pngSectie: Conditie van de huid Item: Ernstigste huidige doorligwond Item: Eerder een doorligwond gehadTriangleArrow-Right.png

Terug naar sectie Conditie van de huid
Terug naar overzichtspagina Secties en Vragen


Bedoeling

Het vastleggen van het hoogste stadium van een decubitus ulcus (doorligwond) op gelijk welk deel van het lichaam in de laatste 3 dagen.

Definities

Graad 1

Is een niet-wegdrukbare roodheid van de intacte huid. Dit kan gepaard gaan met verkleuring van de huid, wijziging in huidtemperatuur (hoger of lager dan de omliggende huid), gewijzigde weefselconsistentie (oedeem, verharding) en zintuiglijke gewaarwording (pijn, jeuk). Bij personen met een lichte huidskleur ziet het letsel eruit als een afgebakend gebied van persistente roodheid, bij personen met een donkere huid heeft het letsel eerder persistente rode, blauwe of paarse tinten. Vroegere definities nemen ook de term “erythema” (roodheid van de intacte huid) op.

Graad 2

Gedeeltelijke aantasting van de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) of de beide huidlagen. Het letsel of de wond is oppervlakkig en doet zich voor als een blaar, een schaafwonde, ontvelling, een open blaar of een ondiep gat.

Graad 3

Huiddefect met schade of necrose van de huid en subcutaan weefsel dat zich kan uitstrekken tot aan het onderliggend bindweefselvlies maar niet daaronder.

Graad 4

Uitgebreide aantasting, weefselnecrose en/of schade aan de spieren, het bot of ondersteunende weefsels en structuren (bijv., pees, gewrichtskapsel) met of zonder schade aan epidermis en dermis. In dit stadium is er ook sprake van ondermijning en aantasting van de weefsels en van vorming van fistels en sinusvormige letsels.

Graad onbepaald

Het stadium van de decubitus kan niet bepaald worden doordat de zweer (ulcus) met necrotisch weefsel bedekt is.

Voor illustraties: http://www.decubitus.be/richtlijnen/nl/indeling.htm#1.%20Graden


Proces

Neem het cliëntdossier door en raadpleeg de verzorgende of de familie over de aanwezigheid van doorligwonden (en andere huidproblemen). Onderzoek de cliënt en bepaal het stadium van de aanwezige doorligwonden. Als niet heel het lichaam wordt geïnspecteerd, kunnen met name stadium 1 ulcera worden gemist. Kijk goed uit bij cliënten die bijvoorbeeld voortdurend in bed of in een rolstoel verblijven.


Codering

Zet het nummer van het goede antwoord in het hokje.

  1. Geen doorligwond
  2. Aanhoudend rode huidzone
  3. Gedeeltelijk verlies van huidlagen
  4. Diepe kraters in de huid
  5. Huidletsels waar spierweefsel of bot zichtbaar is
  6. Ernst niet te bepalen, bijv., vanwege grote hoeveelheid afgestorven weefsel