Item: Incontinentie voor ontlasting

Uit interRAI-PEDIA, E-Learning voor RAIview
Ga naar: navigatie, zoeken

TriangleArrow-Left.pngItem: Urine-opvangsysteem Item: Incontinentie voor ontlasting Item: Incontinentiemateriaal of inlegkruisjesTriangleArrow-Right.png

Terug naar sectie Continentie
Terug naar overzichtspagina Secties en Vragen


Bedoeling

Het beschrijven van het ontlastingspatroon (beheersing) over de laatste 3 dagen.


Definitie

Verwijst naar beheersing van de ontlasting (ook het lekken van feces), rekening houdend met ontlastingstraining programma’s, of opvanghulp-middelen. Het verwijst niet naar het vermogen van de cliënt om zelf naar het toilet te gaan — bijv., een cliënt kan uitgebreid hulp bij toiletbezoek van een hulpverlener of familielid ontvangen en daardoor continent zijn.


Proces

De beoordeling van ontlastingscontinentie moet gelijktijdig met die van urinecontinentie worden uitgevoerd. Dit zal een doornemen van het cliënt-dossier omvatten en stoelgangkaarten (als die er zijn). Ga met de cliënt de juistheid na van wat in het dossier is vastgelegd. Zorg ervoor dat de gesprekken vertrouwelijk zijn. Beheersing van de darmfunctie is een gevoelig onderwerp. Vraag naar de aard van het probleem op een gevoelvolle, directe manier. Ga met mensen die de cliënt goed kennen na of de continentiepatronen juist zijn (bijv., met de directe zorgverleners). Denk eraan dat het om continentiepatronen van de periode over de laatste 3 dagen, 24 uur per dag, gaat.


Codering

Codeer voor ontlasting gedurende de laatste 3 dagen.

  1. Continent—Volledige beheersing. GEBRUIKT GEEN stoma
  2. Beheersing met stoma
  3. Zelden incontinent—Continent in de laatste 3 dagen, maar soms toch incontinent
  4. Af en toe incontinent—Minder vaak dan dagelijks
  5. Vaak incontinent—Dagelijks, maar nog enige beheersing aanwezig
  6. Incontinent—Geen beheersing aanwezig
  1. Kwam niet voor—Geen stoelgang in de laatste 3 dagen


Voorbeelden


Voorbeeld 1
Mevrouw P. had elke dag in de laatste week ontlasting. Ze zei, hetgeen ook is waargenomen, geen ontlastingsincontinentie te hebben gehad in de laatste drie dagen. Aantekeningen uit haar recente ziekenhuisopname geven ook geen incontinentie voor ontlasting aan.
Codeer “0”, Continent.


Voorbeeld 2
Mevrouw W. heeft een colostomie en onderhoudt dat zelfstandig. Er is geen ontlasting uit gelekt in de laatste 3 dagen.
Codeer “1”, Continent met stoma.


Voorbeeld 3
In de laatste 3 dagen is de heer Z. continent geweest en heeft zich twee keer op de WC ontlast. Op een van de dagen, was hij niet op tijd op het toilet en bevuilde hij zijn broek.
Codeer “3”, Af en toe incontinent.

Gebruik van deze vraag in uitkomsten en rapportages

De beantwoording van deze vraag wordt in de volgende rapportages en uitkomsten gebruikt:


CAP: Fecale incontinentie
Elke score op dit item is van invloed op de activering van deze CAP. Scores 0-4 kunnen verband houden met een risico op verslechtering, terwijl scores 2,3,4,5 en 8 verband kunnen houden met de kans op vooruitgang.


Kwaliteitsindicatoren