Item: Voedingsproblemen

Uit interRAI-PEDIA, E-Learning voor RAIview
Ga naar: navigatie, zoeken

TriangleArrow-Left.pngItem: Lengte en gewicht Item: Voedingsproblemen Item: Manier van voedselinnameTriangleArrow-Right.png

Terug naar sectie Toestand van de mond en voeding
Terug naar overzichtspagina Secties en Vragen


Bedoeling

Het bepalen van specifieke voedingsproblemen, voedingstoestand en risicofactoren voor achteruitgang in functioneren in de laatste 3 dagen die effect (kunnen) hebben op de gezondheid of het functioneren. Voedings-problemen zijn vaak omkeerbaar.

Definities

a. Gewichtsverlies

Gewichtsverlies van 5% of meer in de laatste 30 dagen of 10% of meer in de laatste 180 dagen: Gewichtsverlies in percent (bijv. 5% of meer in de laatste 30 dagen, of 10% of meer in de laatste 180 dagen).


b. Gedehydreerd

Gedehydreerd of verhoogde BUN waarde: Het vaststellen van dehydratie kan moeilijk zijn. Gebruik uw klinisch oordeel gebaseerd op tekenen en symptomen (bijvoorbeeld ernstig braken gedurende bepaalde tijd). Als alternatief kan een laboratoriumtest worden uitgevoerd die aangeeft dat de BUN (Bloed Ureum Stikstof) waarde ten opzichte van creatinine is verhoogd.


c. Minder dan 1 liter vochtinname per dag

Minder dan 1 liter vochtinname per dag (minder dan 6 - 8 kopjes per dag): Nam niet alle of bijna alle vocht tot zich in de laatste 3 dagen.


d. Meer vochtverlies dan vochtinname

Proces

Raadpleeg het cliëntdossier (inclusief het huidige verpleegplan), dieetstaten en vochtopnamestaten, aantekeningen en beoordelingen over dieet. Raadpleeg de directe zorgverleners en consulterend diëtist. Vraag de cliënt of hij/zij een van de symptomen in de laatste zeven dagen heeft meegemaakt.


Codering

Kies de juiste code:

  1. Nee
  2. Ja