Item: Zichzelf duidelijk maken

Uit interRAI-PEDIA, E-Learning voor RAIview
Ga naar: navigatie, zoeken

TriangleArrow-Left.pngSectie: Communicatie Item: Zichzelf duidelijk maken Item: Anderen kunnen begrijpenTriangleArrow-Right.png

Terug naar sectie Communicatie
Terug naar overzichtspagina Secties en Vragen


Bedoeling

Het documenteren van het vermogen van de cliënt om informatie-inhoud te communiceren, verbaal dan wel non-verbaal.

Dit betreft het uiten of communiceren van verzoeken, behoeften, meningen, urgente problemen en sociale conversatie door praten, schrijven, gebarentaal of een combinatie van deze (ook het gebruik van woordenbord of toetsenbord). Bij dit item gaat het niet om verschillen in het begrijpen van taal, zoals bijvoorbeeld een Chinees sprekende cliënt in een Nederlandse instelling.


Proces

Maak contact met de cliënt. Observeer en luister naar zijn/haar pogingen om met u te communiceren. Als de cliënt communicatiehulpmiddelen heeft, moedig het gebruik daarvan aan. Observeer de omgang met anderen in verschillende settings (bijv., één-op-één, in groepen) en in verschillende omstandigheden (bijv., indien kalm en bij opwinding). Informeer u bij de eerstverantwoordelijke ziekenverzorgende en andere directe zorgverleners, zo mogelijk uit alle diensten, bij familie en logopedist (als die er is).


Codering

Vul het nummer in dat het best overeenkomt met het vermogen van de cliënt om zichzelf gedurende de laatste drie dagen duidelijk te maken.

 1. Wordt begrepen
  Uit ideeën zonder moeite.
 2. Gewoonlijk begrepen
  Moeite bij het vinden van woorden of afmaken van gedachten, MAAR als de tijd wordt gegeven, weinig of geen aandringen nodig.
 3. Vaak begrepen
  Moeite bij het vinden van woorden of afmaken van gedachten EN aandringen gewoonlijk nodig.
 4. Soms begrepen
  Vaardigheid beperkt tot het doen van concrete verzoeken (bijv., eten, drinken, slapen, toiletgang, pijn).
 5. Zelden of nooit begrepen
  Op zijn best is het begrepen worden beperkt tot een interpretatie van zorgverleners van hoogst individuele specifieke geluiden of lichaamstaal (bijv., het aangeven van pijn of de behoefte naar het toilet te gaan).


Gebruik van deze vraag in uitkomsten en rapportages

De beantwoording van deze vraag wordt in de volgende rapportages en uitkomsten gebruikt:


CAP: Cognitie


CAP: Communicatie

CPS-schaal

Zorgzwaarte

Kwaliteitsindicatoren